Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishockeyplanen fick ta sängens plats

Golvet har ersatts av is och idolerna pryder väggen.
Oliver är elvaåringen som har en egen hockeyplan i rummet.

Annons

Det är mörkt ute och gatan längs radhusen på övre Klockarberget i Njurunda är glashal, lika halt är det på golvet i Olivers rum på nedervåningen.

Här flödar ljuset från många spotlights ner på hans alldeles egna isrink. Elvaåringen tar några vana skridskoskär på isen, fintar med pucken och pang – rakt in i hockeymålet.

Allt är möjligt, det är familjen Johanssons motto.

– Vi fick idén när Oliver och jag var på ett hockeyläger i somras, berättar pappa Robert.

Säsongen är för kort och träning på is året om som fanns i deras tankar. På internet hittade de en kanadensisk leverantör av konstis och var nära att göra en beställning.

– Då, kom jag att tänka på Blocket. Jag sökte och fick upp en träff. Jag hade tur som en tok, hyrde ett släp och körde utan tvekan 140 mil för att hämta hem isen, säger Robert.

Ett roligt höstbyggprojekt startade. Oliver fick välja mellan tolv kvadratmeter is och säng i sitt rum eller tjugo kvadratmeter och sova under trappen. Valet var enkelt – mer is.

Det gamla pojkrummet med legotema ändrades drastiskt, en sarg som skyddar väggen snickrades ihop och omklädningsbåset med nummer 18 byggdes intill planen.

– Isen är gjord av hårdplast och varje ruta är jättetung. Pappa fick bära in dem, sen satte vi ihop dem tillsammans, säger Oliver och torkar en svettpärla från pannan.

Idolerna Henrik "Zäta" Zetterberg och Daniel Alfredsson är i allra högsta grad närvarande. De är tapetserade fullstora i sina spelarställ på väggen. NHL har varit inspirationskällan till inredningen. två spelartröjor har fått ersätta gardiner och tv:n är inbyggd i en jumbotron.

– När den är klar ska jag spela tv-spel som NHL 15 och FIFA, säger Oliver.

Fem gånger i veckan tränar han på Njurunda Sportklubbs ishall. När träningen är slut är det friåkning som gäller och att skridskorna sen snöras på en stund till på kvällen, hemma i pojkrummet är bara roligt. Oliver är träningstokig, precis som resten av familjen.

I vår väntar en spännande resa. Oliver är utvald till den svenska truppen och ska spela mot andra talanger från Europa.

– Han åker till Helsingfors i april, säger Robert.

På frågan om pojkrummet blev som han hade föreställt sig, svarar Oliver:

– Det blev mycket bättre och nu kan jag träna när jag vill.