Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för släktforskning bara växer – Släktforskarvecka över hela länet

INSÄNT: Den 1 - 6 juli anordnar släktforskarföreningarna i Dalarna för tredje året ”släktforskarveckan” med var sin dag och huvudaktivitet på respektive ort.

Bakgrunden är att man i dessa sju föreningar tror att släktforskare, nybörjare och mer erfarna, gärna förenar hobby med nöje även på sommaren. Intresset har tidigare år varit över förväntan och därför fortsätter med arrangemanget även i år.

Här ges möjlighet att under en sommarvecka njuta av det vackra Dalarna, med alla dess sevärdheter och evenemang, och samtidigt besöka lokala släktforskarföreningar för att få veta mer om eventuella anor och platser som man har kopplat till Dalarna.

Idén är att anordna en släktforskarvecka som ett sammanhållet koncept, men som ändå medger stor möjlighet för besökarna välja arrangemang och omfattning efter eget intresse och önskemål. Enkelt, flexibelt, ideellt, trevligt och småskaligt är några ledord. Förhoppningen är även att locka personer som ännu inte provat på släktforskning att börja med denna fascinerande hobby.

Programmet för veckan utgår från att deltagande föreningar ansvarar för var sin dag med aktiviteter på de orter där man bedriver sin verksamhet. Det kan vara olika inslag och omfattning på arrangemangen, t ex föreläsningar, utställningar, stadsvandring, tips på lokala evenemang med historisk koppling och inte minst hjälp av erfarna släktforskare med stor lokalkännedom om platser och släkter.

Målsättningen med arrangemanget är att locka släktforskarintresserade från Dalarna och övriga landet för att få lära sig mer om sina förfäder och de platser där de levde, men även samtidigt ta del av det stora kulturutbud Dalarna kan erbjuda denna julivecka.

Huvudprogrammet ser ut enligt följande:

Måndag den 1 juli - Borlängedagen med invigning

Arrangör: Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge

Tisdag den 2 juli - Ludvikadagen

Arrangör: Västerbergslagens Släktforskare

Onsdag den 3 juli - Rättvik/Leksands-dagen.

Arrangör: Föreningen Dalfolk

Torsdag den 4 juli - Gagnef/Mockfjärd/Floda-dagen

Arrangör: Gagnef Släktforskarförening

Fredag 5 juli - Faludagen

Arrangör: Falubygdens Släktforskarförening

Lördag 6 juli- Avestadagen

Arrangör: Folkare Släktforskarförening

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips