Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationell speldag lockar ungdomar till biblioteket

Biblioteket i Smedjebacken var välbesökt av ungdomar under lördagen då den Nordiska speldagen gick av stapeln.
– Alla spel bygger på nån slags berättelse, så det är självklart att biblioteket ska vara med, säger Marie Larsdotter, bibliotekschef.

På lördagen anordnade Werner Aspenströmbiblioteket i Smedjebacken en kvaltävling i den Nordiska speldagen. För sjätte året i rad deltar Smedjebackens bibliotek och är det enda bibliotek i Dalarna som medverkar i tävlingen tillsammans med 200 andra bibliotek och institutioner i Norden.

– Nordiska speldagen är ett bra sätt att locka barn och ungdomar som vanligtvis inte kommer till biblioteket. Så det är ett utmärkt sätt att nå ut lite länge, säger Marie Larsdotter, bibliotekschef.

Ungdomarna satt fokuserade framför onlinespelet Slighter.io. Spelet påminner lite om det klassiska spelet Worm, som många hade på sina mobiltelefoner i slutet av 90-talet. Spelets enkla idé är kortfattat en mask som äter prickar och därefter blir längre och längre. Daniel Bogsveen från Smedjebacken är med för tredje året i rad.

– Istället för att sitta hemma och spela så är det kul att komma ut och träffa andra som spelar. Brorsan har ju gått vidare de andra åren och nu är han inte är med i år så får jag chansen istället, säger Daniel Bogsveen hoppfullt.

Vid en av datorerna sitter Juli Dahlström Harja från Smedjebacken som medverkar för första gången.

– Det är ganska roligt. Men jag tror inte att jag går vidare, säger Juli Dahlström Harja.

I år fanns även författaren Karin Tuvell, från Söderbärke på plats för signering av sin kokbok som riktar sig till just spelare. Boken som även är skriven för spelare på deras eget språk ska få dem att tänka till om kosten.

– De ska äta vettig mat. Min erfarenhet är att det blir en hel del energidryck, rostat bröd och chips. Man behöver en bra kropp för att bli en bra spelare. Får man inte tillräckligt med näringsämnen så orkar man helt enkelt inte. Många tror energidrycken ger dem mer kraft. Men det är fel form av energi för att orka. Det är bara en tillfällig kick, säger Karin Tuvell.