Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte aktuellt med ökning av tillåtna vargar på licensjakten – "Andra kan ha passerat reviret"

En ökning med tre vargar, från sex till nio, i samband med pågående licensjakt i Orsenreviret, vill Jägarnas Riksförbund Dalarna se genomförs.
Därför har förbundet lämnat in en tilläggsansökan om en ökning av det totala antalet vargar som får skjutas.

Länsstyrelsen Dalarna kommer dock inte, med det faktaunderlag man har nu, att plussa på tilldelningen.

– När vi kartlade hur många individer som finns inom Orsens revir kom vi fram till att det fanns ett föräldrapar plus fyra valpar inom området, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare naturvårdsenheten, med inriktning på vilt, vid Länsstyrelsen Dalarna.

I sin ansökan till Länsstyrelsen Dalarna skriver Jägarnas Riksförbund:

"I Orsens revir visar det sig att ett stort antal djur av tolv vargar plus tre lon kan konstateras finnas inom ett område på 1 600 hektar i nämnda revir".

– Det kan ha befunnit sig eller befinner sig andra vargar i reviret. Men det kan bero på olika anledningar, betonar Jonas Bergman.

LÄS ÄVEN (PLUS): Vargjakten återupptas – en tik finns kvar

Om den sjätte och sista vargen på nuvarande tilldelning skjuts kan det däremot bli aktuellt med en uppföljning av kartläggningen.

– Vi kan via spår, eventuella DNA och urin fastställa om det finns ytterligare någon individ som tillhör just det reviret.

– Att någon sett fler vargar kan annars ha att göra med att de passerat genom reviret. Det uppstår ibland även en kamp mellan olika revir, säger Jonas Bergman, på naturvårdsenheten med inriktning på vilt.

I sammanhanget är viktigt att komma ihåg att passerande vargar inte ingår i underlaget för det antal tillåtna vargar som licensjakten bygger på.

– Det är inte aktuellt nu med någon ökning av antalet på licensjakten, men vi har det med oss.