Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Sten Hollman berättade om ett högtflygande liv

Sten Hollman från Västerås kom till RPG i Avesta för att berätta om sitt liv som pilot och P-G Svensson kom för att spela piano och gitarr.

Sten utbildade sig till ingenjör i Göteborg och som 21-åring tog han flygcertifikat. Längre fram i livet blev det vidareutbildning i USA. I Eskilstuna var han en tid flyglärare över helger och andra dagar. De reseflygplan som Sten trafikerat visades på stordia, även bilder på instrumentpaneler fick vi se. Han berättade om spännande upplevelser t ex akuta ambulansflygningar, ibland riktigt dramatiska. En gång skulle 10.000 kycklingar transporteras och det var viktigt med t ex temperaturen i planet. Alla kycklingar klarade sig.

Ett uppdrag av det mera ovanliga slaget var att till musik på bandspelare forsla ett brudpar till Köpenhamn, men ovanför Sverige skulle de vigas i luften. Kanske trodde de att de var i sjunde himlen?

Ett flygplan ska tankas, man ska göra färdplan, undersöka vädret och catering ska vara klart. Sten minns en gång när han hade endast två lediga helger på ett år. Att kunna konversera och hjälpa till var en självklarhet. Passagerare var ofta toppskiktet i näringslivet.

Det intressanta föredraget åtföljdes av både piano och gitarrmusik samt allsång som förtjänstfullt leddes av P-G Svensson. Kaffe och bredda smörgåsar smakade förträffligt.

Nästa gång får RPG besök av Ninna Lagerberg från Hedemora. Hon har arbetat som läkare, är konstnär och musiker. Vi får då se en del av hennes bilder samt lyssna på fiolmusik av folklig karaktär.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips