Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: FUB Dalarna diskuterade förvaltarrollen vid träff i Borlänge

Den 11 september hade FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, en informationsträff om uppdraget god man och förvaltare i Borlänge. Deltog gjorde då även medlemmar från Västmanlands och Värmlands FUB.

På eftermiddagen fick styrelseledamöter i lokalföreningarna en genomgång av aktuella frågor i FUB både hur man arbetar på riksnivå och handikappolitiska frågor. Man fick en hel del tips om hur vi i styrelserna kan jobba i föreningarna.

En undersökning visar att det finns 3,2 miljoner medlemmar i ideella föreningarna i landet. En visar att 54 procent av de unga vill engagera sig i föreningsarbete. FUB har ett uppdrag att marknadsföra oss för att få in nya krafter i föreningarna. Detta material presenterade vid mötet.

Representanterna från Riks-FUB gick igenom vad samverkan enligt LSS innebär.Medlemmarna från Västerås berättade att där finns man med i alla beredningar inför förändringar i samhället, t ex när man byggde nytt badhus togs deras synpunkter tillvara inför byggstarten.

På kvällen fortsatte man med en genomgång av godmansuppdraget. Det finns tre forskare som tittar på detta. Man framhöll att överförmyndare ska ge stöd till godemän och förvaltare. Man diskuterade även om det ska finnas professionella gode män utifrån kunskapskravet.

Riksrevisionen har skrivit om ställföreträdare och överförmyndare och man kommer fram till att det behövs mer rättssäkerhet runt uppdraget. I dag ser det olika ut hos olika överförmyndare hur man arbetar och hanterar tillsättning av gode män och förvaltare.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips