Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Avesta Visentpark är viktig för djurens framtida avel

Sverige är ett långt land och vi har mycket vackert och intressant att se och besöka. En av våra djurparker som verkligen är värd ett besök är Visentparken i Avesta.

En visent är en art av bisonoxe, den europeiska bisonoxen eller visenten fanns över hela Europa upp till Kolmården och Tiveden. Avesta Visentpark är en av Europas viktigaste för aveln och bevarande av arten. I Avesta finns ett 30-tal djur fördelade på två flockar. En tjur är oftast ledare och försvarare för sin flock.

Till Avesta kom visenten genom att Axel Ax:son Johnson 1924 erbjöd hägn för sex djur för att rädda rasen, 1936 hade beståndet vuxit till 36 djur och på Skansen i Stockholm fanns 1920 ett tjugotal visenter. År 2010 öppnades Avesta Visentpark och den ägs av kommunen, området är stort och spångat för handikappade på vissa ställen.

Bondgården Stubbsveden har funnits här sedan år 1800, den består av två boningshus och en ladugård. Det mindre huset har renoverats och i ladugården finns ett litet café. Visenten har blivit en symbol för Avesta.

Visenten finns på Internationella Naturvårdsunionens lista över starkt hotade djur och Avesta deltar i rasens räddningsorganisation.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips