Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem betalar skatteavdragen?

Annons

Ulf Berg, M, argumenterar ofta om fördelen med de genomförda jobbskatteavdragen, men glömmer hela tiden att tala om hur jobbskatteavdraget finansierats. Jag skall bara ge ett litet exempel, förutom nedmonteringen av a-kassan och försämringar för de sjuka.

För ett antal veckor sedan hade Ulf Berg och Hillevi Engström, moderat arbetsmarknadsminister, en insändare i AT om att arbetsmiljön är en viktig fråga för regeringen. Lite bakgrundsfakta är kanske på sin plats.

När alliansregeringen tillträdde 2006 hade Arbetsmiljöverket (AV) en budget på cirka 665 miljoner kronor. Sedan drog man ner anslagen fram till 2009 då AV hade en budget på cirka 559 miljoner. Nu ökar man visserligen anslagen sakta och för 2012 beräknas det vara cirka 603 miljoner.

Neddragningen de tre första åren var bland annat för att finansiera jobbskatteavdragen. Alltså gav man med ena handen för att ta tillbaka med den andra på bekostnad av bland annat arbetsmiljön som man nu säger sig värna om. Priset arbetstagarna, och framför allt kvinnorna, får betala för mer pengar i handen är utslitna kroppar. Men det tycks vara ett pris vi får betala för några kronor till i plånboken.

Det är ju bra att anslagen ökar igen till Arbetsmiljöverket. Men varför var Ulf Berg och Hillevi Engström tysta i debatten när regeringen beslutade om neddragning till Arbetsmiljöverket år 2006 om ni nu anser att regeringen menar allvar med arbetsmiljöarbetet?

 John-Åke Johansson, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons