Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargfakta på riktigt

Annons

Signaturen Forsbo (21/5) har, under rubriken ”Vargfrågan kräver dialog”, lyckats skymma det mesta som rör frågor om varför ska vi ha varg genom påståenden som är hämtade ur en vinklad medial flod, framförda av en journalistkår som, enligt en ny undersökning, till 41 procent röstar på Miljöpartiet.

Av dessa kan man förstå att de som får skriva om vargfrågor är till 100 procent MP. Av tio pressreleaser med fakta från jägareförbundet har till exempel AT inte publicerat någon. AT har en gräns på 2 500 tecken för insändare, så att man inte samtidigt kan bemöta och föra fram fakta.

Forsbo anser att www.vargfakta.se är vinklad till förmån för vargkritikerna, och rekommenderar då den hemsida som visar en god bevarandestatus för nordeuropeiskasiatiska arten grå varg (Canis lupus), eller problem med inavelsgraden.

Forsbo påstår vidare att vi har en överstor älgstam och att vi därför har 40 543 viltolyckor. Vi har 4 319 älgolyckor, i 35 procent av dessa har älgen överlevt.

Älgstammen minskar de senaste åren men att olyckorna ökar beror i första hand på vildsvin som svarade för 1 723 viltolyckor och att rovdjurens närvaro flyttar vilt från skogen mot bebyggda trakter.

Att ingen skadats av varg på 150 år, är väl valt så att det infaller efter att vargen togs bort i Sverige, fram till 1980-talet. 1998 var antalet mindre än 50 djur, först 2010 överskreds antalet 200 djur.

Om signaturen valt 200 år skulle perioden omfattat vad som hände den 30 december 1820 till 27 mars 1821, då 31 människor attackerades av varg. 12 personer dödades och 15 blev skadade. Samtliga var barn, mellan 3 och 15 år gamla, med undantag av en 19-årig kvinna.

Nästa trick var att redovisa underskattade kostnader för vargförvaltning till 20 kronor per person (= 200 miljoner kronor, ingen vet hela kostnaden), kostnaderna för minskade älgskador tas från de stora skogsbolagens hypotetiska beräkningar (kostnader för älgskador faller ut först efter ett par decennier) redovisad i dag totalt 1,3 miljarder, utan att dra av inkomsterna.

Peter Lohmander, professor i skogsekonomi i Umeå, menar att årskostnaderna för skador ligger på 617 miljoner kronor vid optimal älgtäthet på sex älgar per 1 000 hektar i vinterstam, och för viltolyckorna på 300 miljoner kronor, vid samma nivå.

Anförs att 600 fick söka vård för skador av hundar 2011. Det finns 800 000 hundar i Sverige, en person per 1 333 hundar blev biten, det finns 400 vargar i Sverige och en människa blev biten. Med Forsbons sätt att presentera statistik betyder det att en person per 400 vargar blev biten. Tre gånger så stor risk att bli biten av varg som av hund alltså.

Stargrändsbo, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons