Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns det gröna partiet?

Annons

Det påstås att människan har enorma valmöjligheter att uppnå frihet. Vad gör vi med vår påstådda frihet? Genom en massa reklam väljer vi mobilabonnemang, läkare, skolor och dagis för barnen, elleverantör, försäkringar, övervakningssystem, datasystem med mera.

Hela tiden programmeras vi utifrån vad andra tycker och på Facebook uppdaterar många sin status; bakar, möblerar, spelar, lägger ut foton, kommunicerar etcetera. I ren desperation rättar de flesta sig i normen som säger hur man ska vara för att bli accepterad. Den som inte följer normen riskerar att anses som konstig.

Valfriheten är förutbestämd av andra, och det är inte detsamma som frihet. Ett samhälle som, i mångt och mycket, tvingar oss att välja är inte att vara fri.

Ser vi till de politiska partierna vill alla vara det ”Gröna jobbpartiet” där arbetarmoralens tillväxt är det samma som att arbeta mer. Mottot är: Arbeta så mycket du bara kan utan tanke på att det går att minska arbetslösheten genom att dela på jobben, tänk på dig själv och din egen plånbok. Marknadens frihet är inte människans frihet.

Dagens politiska system vill påstå att ensam är stark och det gäller att splittra kollektivet för att satsa på sig själv. Politiker överöser oss med fina ord. Men var finns det verkliga ”gröna partiet” som ser till planetens, människans, kollektivets (vandringen är inte så dålig, när du går bredvid), djurs och det ekologiska systemets frihet?

I bibeln står det något om att ”månglarna ska kastas ut ur templet”. Kanske det är så att vi alla är månglare som fått noja och vägrar bromsa?

Krister Lind, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons