Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop: stoppa rasismen

Annons

Människor lever under svåra förhållanden i många delar av världen. En bråkdel av dessa söker sig till Sverige.

Många lever omgivna av våld och död, de fruktar för sina liv och söker en trygg plats där de kan rota sig, utbilda sig, skaffa sig ett yrke och skapa en trygg framtid för sig och kanske också för sin familj.

Andra ser inga möjligheter till en rimlig försörjning i sitt hemland och är beredda till stora uppoffringar för ett bättre liv. De faller lätt offer för löften om möjligheter till arbete och inkomst.

De ger sig ut på en osäker resa till ett land där de varken förstår språket, känner till förhållandena eller är vana vid naturen.

När barn och ungdomar ensamma kommer till Sverige som flyktingar i ett försök att överleva och skapa sig ett säkrare liv ska vi möta dem med omsorg, omtanke och ge dem en chans till en bra start i livet. När vuxna och familjer söker sig hit som flyktingar undan krig och förtryck ska vi ge dem möjlighet att genom utbildning och arbete skaffa sig en bra tillvaro.

Naturligtvis ska vi tillsammans arbeta för ett samhälle där vi alla är delaktiga och där alla känner sig välkomna.

När människor försöker ta sig ur fattigdom och misär genom att resa till Sverige för att försörja sig genom bärplockning eller annat arbete som de hoppas finna, ska vi bemöta dem med respekt och hänsyn.

Dalfolket kan inte acceptera att människor bemöts med rasistiska hot och förnedringar. Vi kan aldrig tolerera att barn och ungdomar utsätts för hat och livsfara genom försök att köra på dem när de är ute och cyklar. Det är aldrig rätt att ge sig på människor i ett bärplockarläger, hota dem med påkar och hindra dem från att söka skydd genom att spärra vägen därifrån. Detta är allvarliga brott som vi gemensamt måste fördöma, som måste utredas av polis och hanteras av rättsväsendet.

Vi måste gemensamt stå upp för humanitet, lag och rätt. Vi ska visa att Dalarna står för alla människors lika värde och respekt för människors strävan till ett bättre liv.

Peter Hultqvist, S, Kurt Kvarnström, S, Jan Lindholm, S, Lena Olsson, V,

Carin Runeson, S, Ann-Britt Åsebol, M

Anders Ahlgren, C, Ulf Berg, M, Carl-Oskar Bohlin, M, Roza Güclü Hedin, S,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons