Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underblås inte varghat

Annons

Centerpartisten Jerry Harrysson fortsätter att sprida vargskräck (AT 8/2). Nu blandar han in sagan om Rödluvan och vargen, så lite fakta kan vara på sin plats:

n Ingen svensk har skadats eller dött av vargangrepp sedan år 1820. Chansen att dödas av en blixt är 1 000 gånger större än att angripas av en varg.

n Inget tamboskap, får eller lamm som var inom tillsyn och godkänt rovdjurstaket, har dödats av varg. Däremot rev vargar år 2010 cirka 200 av landets 550 000 får. Genomgående var det bristfälliga staket. Lösspringande hundar dödade många fler får.

n Ingen kopplad hund har dödats av varg i Sverige de senaste 200 åren. Däremot dödades eller skadades 16 lösspringande hundar av varg 2010. Men det finns ungefär 200 000 jakthundar i Sverige. Så vi talar om promillen.

Enligt Agria försäkringsbolag dödades eller skadades samtidigt 800 hundar i trafiken, 144 dödades eller skadades av annat vilt eller vildsvin, 43 drunknade, 15 dödades eller skadades av vådaskott av jägarna själva.

Med andra ord är det helt ofarligt att vara boende på landet. Vargen hotar ingen hund i koppel eller tamboskap inom säkra hägn.

Men om Jerry Harrysson tror på sagor och vill fortsätta skapa motsättningar på landsbygden, så rekommenderas varghatarnas bibel.

Den heter Vargmannens testamente av Nils Norlén (2001) och är en samling av alla sagor och uppdiktade lögner som varghatare kommit på. Ingen är dock sann.

Problemet är att när politiker som Harrysson underblåser varghatet, skapas ett misstroende mot polis och myndigheter, som försöker komma tillrätta med den allt mer utbredda illegala jakten.

Landsbygdsbo i Folkärna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons