Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straff efter att ha vårdat sjuka

Annons

Jag har under en tid jobbat inom den så kallade poolen i Avesta kommun, och i mitt jobb ingår att arbeta på de arbetsplatser där behovet finns.

Förra veckan på ett av kommunens större äldreboenden möttes jag av skylten MAGSJUKA på ytterdörren när jag skulle jobba där. Redan då knöt magen ihop sig för kommande arbetsuppgifter.

Och mycket riktigt gick större delen av mitt skift åt till att vårda magsjuka patienter.

Trots mycket flitigt användande av handskar, handsprit och förkläden drabbas jag själv som ett brev på posten av magsjuka nästkommande natt.

Jag måste sjukskriva mig över helgen där jag som tur var bara hade en fredagnatt inbokad.

Ringer till Kommunal på måndagen för att höra hur det blir med karensdagen efter magsjuka inom jobbet och blir fruktansvärt arg och besviken när jag hör att vi själva får avdrag på lönen när vi som vårdat de sjuka självablir sjuka. Det är typiskt kvinnoyrken!

I en familj är det ju inte bara jag själv som kan bli sjuk, även min man som då får karens och sjukavdrag, samt mina barn vilket gör att vi måste ta ut vård av barn.

Då ramlar tusenlapparna iväg!

Och när man är frisk igen lär man ju tillbaka igen och fortsättamed magsjukan, då är det väl bara en tidsfråga innan man åker på det igen.

Så det minsta kommunen kan göra för oss anställda som inte har nåt val än att vårda magsjuka patienter är väl helt självklart att ta bort karensen.

Jag tycker att det är hög tid att facket sätter ner foten för oss som jobbar inom vården nu, det har varit så här alldeles för länge!

Annars tänker då åtminstone jag nästa gång jag möter skylten MAGSJUKA vända och gå hem så får de ta dit nån som både vill bli sjuk och få avdrag på sin lön. Och vem vill det?

 Annika Kall, undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons