Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa subventionering

Annons

Efter ett socialdemokratiskt initiativ i riksdagens finansutskott finns det nu hopp om att Dalarna kan få en ekonomisk förstärkning på 330 miljoner kronor. För landstingets del skulle det innebära en ekonomisk förstärkning på cirka 200 miljoner kronor.

Riksdagens finansutskott kräver nu att riksdagen återkommer med ett förslag om en ny skatteutjämning mellan kommuner och landsting senast i höst.

Trots att en enig skatteutjämningskommitté föreslagit förändringar i systemet så har regeringen inte velat ta i frågan. Det har rått inre oenighet och splittring. Resultatet har blivit att ingenting har hänt. Framförallt är det moderaterna som har bromsat. De har inte velat förändra skatteutjämningen eftersom moderatstyrda kommuner i storstadsregioner riskerar att drabbas.

Den kommitté som arbetat med förslaget till ny skatteutjämning anser att förändringarna ska ske från 1 januari 2013. Bakgrunden till förändringarna är att systemet är föråldrat och behöver anpassas till dagens verklighet.

Exempelvis får storstadskommuner som Sollentuna och Täby en ersättning på 75 000 kronor per plats inom förskolan. Motsvarande summa för Vansbro, Älvdalen och Orsa är 47 000 kronor. Detta är självfallet oacceptabelt och visar tydligt att förändringar i systemet är nödvändiga.

I praktiken innebär detta att ett län som Dalarna under en lång tid subventionerat storstadsregionerna i ett föråldrat skattesystem. Moderaterna har, så långt de bara kunnat, bromsat förändringarna eftersom storstadsmoderaterna sagt nej. Efter ett socialdemokratiskt initiativ i finansutskottet insåg moderaterna att de var i minoritet och tvingades att vika sig.

Nu återstår det att se om ¿regeringen förstår allvaret i situationen och återkommer med ett förslag till nytt och mer rättvist skatteutjämningsförslag till hösten. Om så inte skulle ske har man bäddat för mycket stark kritik och rejäl politisk oro. Den förändring som en enig skatteutjämningskommitté föreslagit är nödvändig. Och den måste ske så fort det bara går!

Kurt Kvarnström, Roza Güclü Hedin

Riksdagsledamöter, S, från Dalarna

Peter Hultqvist, Carin Runeson,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons