Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara inte på skolan

Annons

Under de senaste fem åren kan vi se att ungdomars sociala bakgrund får allt större betydelse för vilket resultat de presterar i skolan. Resultaten har försämrats bland eleverna under dessa år och skillnaderna ökar.

Den borgerliga regeringen införde den nya gymnasieskolan (GY 11) med start från och med läsåret 2011/2012. Med införandet av GY 11 kommer en minskning av statsbidragen till skolorna, då reformen pekade på att pengar kunde sparas.

Under de närmsta fyra åren kommer därför statsbidragen att minska med 5 miljarder kronor, detta betyder cirka 675 miljoner kronor 2012.

För Västmanlands del innebär det en besparing på cirka 18 miljoner kronor vilket betyder 37 tjänster under 2012, för Dalarna cirka 19 miljoner kronor och 39 tjänster. Enligt riksdagens utredningstjänst kommer totalt cirka 3 600 jobb att försvinna med GY 11.

Detta är något som bland annat Sveriges kommuner och landstings ordförande Anders Knape, M, ser mycket allvarligt på.

Vi tycker inte att det är en bra metod för att förbereda den svenska skolan för framtiden. Vi vill se att Sverige tar en annan väg där satsningar görs på utbildning och kunskap. Vi tror att utbildning är framtiden.

De pengar som man beräknat spara på gymnasiereformen skulle vi hellre vilja se att regeringen satsar på skolan genom exempelvis kompetensutveckling för lärare och ökad lärartäthet.

Även satsningar på att ge fler möjlighet att läsa upp sina betyg på Komvux och investera i fler platser på kvalificerande yrkesutbildningar måste till för att göra fler ungdomar anställningsbara.

Vår ambition är att minst 50 procent av alla 30-34-åringar har minst en 2-årig högre utbildning inom högskola eller yrkeshögskola. Det gör Sverige konkurrenskraftigt och är en grundpelare i det framtida samhälle som vi vill se det. Tillsammans kan vi förändra.

Distriktsordförande

SSU Västmanland

Emelie Morell

Distriktsordförande

SSU Dalarna

Martin Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons