Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som Rödluvan och vargen

Annons

För inte så länge sedan uppmärksammade tidningar, radio och tv att Dalarnas jägare vägrar att söka efter trafikskadat vilt om de inte får skjuta vargar. Nu har jägaren Robert Eriksson i Nyhyttan anslutit sig: Avesta borde bli en vargfri kommun, skriver han.

Som skäl anför han att man fotograferat en varg i området Storsjön-Olofsfors. Sedan målas historien om Rödluvan och vargen upp, nu i modern tappning med bärplockare och sällskapshundar. Han påstår också att vår kommun sedan länge har varit ”förskonade från dessa varelser”.

Det påstås att jägare vet mycket om naturen, men att tro att något man inte ser inte finns verkar mindre smart. Jag kommer ihåg att Avesta Tidning rapporterade om en varg som strök omkring i trakten redan 1994. Och naturligtvis har flera haft vägarna förbi sedan dess, utan att ha fotograferats.

Att man skyddar tamboskap har jag full förståelse för, men inte att man i preventivt syfte ger sig ut i skogen för att döda en av skogens mycket naturliga invånare. Och vill man låta hunden springa lös i skogen måste man nog välja marker utan varg. Skogen är faktiskt mer vargens revir än hundens.

Och man upphör aldrig att förvånas över jägarens självpåtagna rättighet att utan betänkligheter döda skogens invånare bara för nöjet att döda.

Att döda en björn är tydligen kronan på verket, men även de andra stora rovdjuren jagas utan betänkligheter och kommer man inte åt dem så duger det med rävar, grävlingar eller bävrar. Är de lovliga så gäller det att skjuta.

Håll er till köttdjur: älg, rådjur och vildsvin, men låt de andra vara i fred!

Och jag hoppas att fler med mig säger nej till ett vargfritt Avesta!

Jan Olsson, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons