Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilj det goda och det naturliga

Annons

I vårt dalalän sker i dag rovdjursföryngring för ekologisk balans av ett nyare slag. I diskussionen verkar man ha glömt att rovdjuren, topparna i näringskedjan, inte är förutsättningen, de är resultaten av att det naturliga systemet fungerar.

Detta sätter vi åt sidan genom övergripande politiska beslut fattade långt från verkligheten. Den praktiska, och kanske önskade effekten är att antalet köttätare ökar snabbare än någonsin.

Dessa effekter verkar ingen våga diskutera. Till att börja med kommer våra vilda djur och våra husdjur som hundar och kattor, därefter tamboskap som kor och får att bli det som finns att välja på för hungriga rovdjur som saknar fiender.

När den födan sinar kommer allemansrätten att få en helt ny, förändrad innebörd. Att vistas i skogar och marker blir inte självklart och inte riskfritt.

Vi verkar ha glömt skillnaden mellan det ”goda” och det ”naturliga” livet. Att leva i stad, i villasamhälle är inte naturligt, det är skyddat. Att leva naturligt innebär att vara utsatt för skogsbränder, drunkning eller bli dräpt av rovdjur. Detta är naturligt i civilisationens utkanter där det inte gått tvåhundra år sedan det sista dödsfallet.

Alla ni som uttrycker oförståelse för drabbade människors protester, tänk längre, tala med dem som fått fårbesättningar rivna, hästar attackerade och skadade och ej längre kan leva på sin näring.

Ett avvecklat lantbruk leder till igenväxta marker, tomma gårdar och förstorade revirytor för köttätande rovdjur. Var det detta vi ville ha?

Jonne Lindroth, utanför Brovallen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons