Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera barnens önskemål!

Annons

I Avesta Tidning (30/5) läste jag om hur Karlbobarnen inte får ha sin skolavslutning i kyrkan trots att majoriteten av dem vill det.

Detta finner jag väldigt orättvist, och jag förstår inte varför avslutningen i kyrkan måste göras till ett sådant stort problem.

Däremot tycker jag att det är ett större problem när man låter minoritetens vilja bestämma. Är inte en av de saker vi så gärna stoltserar med om Sverige att det är ett demokratiskt land?

Själv är jag 17 år gammal, och minns mycket väl när vi i sexan fick ha avslutningen i Grytnäs kyrka. Den avslutningen hade inte alls någon religiös inriktning. Vi såg bara på det som ett vackert avslut av en tidsperiod av våra liv, och en början på någonting nytt och spännande. Det kändes extra högtidligt att vara i en sådan vacker byggnad.

Om man inte är kristen, eller¿religiös över huvud taget, kan man väl i stället se på kyrkan som en vacker byggnad som är en del av Sveriges historia?

Respekt för andras religiösa åskådningar är viktigt. Men det är lättare att ge någon annans åsikter respekt om respekten är ömsesidig. Om jag reser till ett annat land visar jag respekt för deras levnadssätt och traditioner. Inte tvingar jag de jag bor hos att till exempel ställa upp en midsommarstång på midsommar och börja dansa Små grodorna? Jag känner mig absolut inte felbehandlad om de inte gör det, det är ändå jag som är besökare.

Som besökare eller nyinflyttad har man ändå ett visst ansvar tycker jag. De har sina traditioner, och även om mina är annorlunda borde jag acceptera deras.

Skolavslutning i kyrkan bör därför inte ses som någonting fult för att kyrkan är en kristen byggnad. Sverige har i grunden varit kristet i över 1000 år. Men i dagens samhälle är religion inte alls lika viktigt och seriöst för många. Så vad är problemet?

Acceptera barnens vilja, och låt dem ha skolavslutning i kyrkan. Religiöst eller icke religiöst, tradition eller ej; de vill ju vara där! Och att själv predika om hur bra demokrati är för att sedan trampa på den är enligt mig ett betydligt större problem än att råka nämna någonting religiöst på en skolavslutning.

Linnéa Bergvall, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons