Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisering berikar vården

Annons

När jag läser insändaren från Vänsterpartiets daladelegation (AT 24/8) om hur privatisering leder till sämre vård, tror jag att ni som vanligt valt att misstolka med avsikt för att svartmåla den privata sektorn, som drivs av vanliga människor.

Det har uppdagats skandaler och missförhållanden inom svensk äldreomsorg. Detta är självfallet förkastligt, men det har ingenting med driftformen att göra. I en studie som den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet publicerade i frågan över Sveriges 20 sämsta äldreomsorger fanns inget privat företag.

Huvudpoängen med äldreomsorg är att de äldre som inte längre klarar sig själva ska få hjälp och någonstans att bo. Under den senaste mandatperioden har den moderatledda regeringen infört att äldre själva får välja vilken äldrevård de vill stationera sig på (LOV).

För mig är detta en mänsklig rättighet, att man hela vägen tills sin gravsättning har rätt till sitt fria val, som att välja på vilken plats man vill bo och avsluta sitt liv.

För Vänsterpartiet handlar äldreomsorgen om trygghet och säkerhet? Jag instämmer, men nöjer mig inte. Självbestämmande och värdighet måste också in under paraplyet.

Klumpa inte ihop våra mor- och farföräldrar och säg att just ert koncept fungerar för alla – vi är alla olika med olika vanor och behov. Man ska inte behöva begränsas för att man flyttar.

Det finns bara ett sätt att lösa problematiken med ökad ojämlikhet och segregering, och det är att människor själva får välja. Dåliga vårdgivare kommer då att försvinna. Tråkigt nog för er del kanske det blir ert kära kommunala med tanke på att ni skrev att ni inte ville rationalisera den.

Äldre människor måste få välja var de vill bo. Vänsterpartiet ställer sig emot detta.

Kraven och uppföljningen måste vara skarp och tydlig. Mer självbestämmande och värdighet, mer valfrihet. Dåliga vårdgivare kommer att försvinna. Driftformen är irrelevant.

 Emil Esselin, Moderata Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons