Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist? Inte alls!

Annons

Anneli Karlsson (16/7) har fel när hon beskyller jobbskatteavdraget för att vara orättvist.

Gå förslagsvis in på hemsidan jobbskatteavdrag.se och ange inkomsten 29 000 kronor i månadslön och boende i Avesta kommun. Ange inte för hög ålder eftersom året efter man fyllt 65 år får man ännu högre skattesänkning.

Där framgår det att skatten sänkts med 1 911 kronor per månad. Tar man statsministerns lön för 2011, det vill säga 144 000 kronor framgår det tydligt att jobbskatteavdraget även där blir 1911 kronor.

Det betyder att inkomster över 29 000 kronor inte får några ytterligare skattesänkningar tack vare jobbskatteavdraget.

Vi har även höjt gränsen för när man betalar statlig skatt och då kan man studera vad som händer om man i stället jämför 34 500 kronor med statsministerns lön.

Då blir resultatet även där att den statliga skatten sänkts med 1605 kronor oavsett om man jobbar skift i Garpenbergsgruvan eller är statsminister.

De som har lägre inkomster betalar ingen statlig inkomstskatt. Det betyder att gruvarbetaren har fått 2,8 månadslöner mer än 2006, detta tack vare alliansens skattesänkningar, för statsministern är motsvarande siffra 0,8 månadslön.

När det gäller majoriteten i riksdagen är den lite speciell när det gäller budgeten. Då behöver man inte ha majoritet. Ska alliansens förslag röstas ner måste de rödgröna och Sverigedemokraterna komma överens om en gemensam budget och rösta på den.

Det förefaller osannolikt, eftersom de rödgröna inte längre verkar vara överens om någonting. Därav mitt löfte att inte ta bort jobbskatteavdraget, så länge vi har majoritet över de rödgröna.

Jag erkänner dock att jag inte kan förstå varför Socialdemokraterna och LO vill ta bort 2,8 månadslöner för den som jobbar i gruvan! Men det kanske Anneli Karlsson kan svara på.

Riksdagsledamot för Dalarna

Ulf Berg, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons