Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft fram tjänstepensionen

Annons

Fler än hälften av arbetsgivarna tar sällan eller aldrig upp tjänstepension i lönesamtal. Detta trots att de betalar hundratusentals kronor i premier till de anställdas tjänstepensioner.

Vid den här tiden får 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän de röda kuverten med årsbesked om tjänstepensionen ITP i brevlådorna. Jag uppmanar arbetsgivarna att ta tillfället i akt och använda tjänstepensionen för att öka företagets attraktionskraft.

När de orange kuverten med besked om den allmänna pensionen skickas ut möter jag många som uttrycker oro över att de kommer att ha en låg pension. I det gamla ATP-systemet gav den allmänna pensionen cirka 60-65 procent av den tidigare inkomsten. Våra beräkningar visar att den allmänna pensionen i genomsnitt motsvarar knappt hälften av den tidigare inkomsten.

Dagens pensionärer har en allmän pension på i genomsnitt 11 000 kronor. För många kommer tjänstepensionen att spela en betydande roll för den framtida pensionen. I genomsnitt får pensionssparare med tjänstepensionen ITP 5 600 kronor i månaden att lägga till den allmänna pensionen.

Ändå tar fler än hälften av arbetsgivarna, 55 procent, sällan eller aldrig upp tjänstepensionen i ett samtal om lön och förmåner. Det visar en ny undersökning som Collectum låtit genomföra. Detta trots att företagen betalar stora summor i tjänstpensionspremier.

Faktum är att ett företag med 100 tjänstemän betalar ungefär 250 000 kronor i månaden i tjänstpensionspremier, cirka 3 miljoner kronor per år.

Våra undersökningar visar att tjänstepension är den populäraste förmånen och att den placerar sig före bland annat friskvård, bonus och bilförmån.

Genom att lyfta fram tjänstepensionen vid rekrytering och i lönesamtal kan arbetsgivarna utnyttja tjänstepension som en konkurrensfördel.

Under mars och april skickar Collectum ut röda kuvert med årsbesked till 1,5 miljoner pensionssparare som har tjänstepensionen ITP. Strax innan har det orange kuvertet med besked om den allmänna pensionen skickats ut. Detta gör att pensionsfrågan just nu är i fokus.

Min uppmaning till arbetsgivarna är att dra nytta av det! Gör medarbetarna uppmärksamma på att det röda kuvertet nu landar i brevlådorna och att ni bidrar till deras framtida pension.

I valet mellan två intressanta jobb kan ett erbjudande om tjänstepension bidra till att skapa bilden av en seriös arbetsgivare som tar ett långsiktigt ansvar för medarbetarna.

Informationschef på Collectum

Jenny Jeppsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons