Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt deras röster höras utan moralkakor

Annons

Svar till Jobbande mamma som umgås med barnen i AT den 29 juni, uppföljning till Anneli Karlssons insändare Alla barn älskar inte lovet (AT 13/6).

Som din signatur antyder är du en jobbande mamma som umgås med dina barn. Jag får gratulera dig till att du har ett jobb. Och/eller att du inte är sjukskriven.

Jag tycker faktiskt att du missar poängen i Anneli Karlssons insändare. Visst går det att göra saker som inte kostar eller i alla fall inte kostar så mycket, och visst kan man umgås med sina barn (!) fast man är fattig. Men det är väl ändå den grundläggande politiska inställningen som genomsyrar samhället som det handlar om i insändaren? Varför det över huvud taget finns den här typen av fattigdom idag. Trygghet och medmänsklighet. Det är ju det som belyses.

Alla behöver ju inte åka till Thailand på semester, men det är ju den här uppenbara klasskillnaden som växer fram, utanförskapet som blivit så väldigt tydligt, det är ju det som känns i magen. Oro för att inte klara av sin vardag med de allra mest elementära kostnader.

Jag hoppas att jag har fel men jag tycker andan i din insändare är att slå sig lite grand för bröstet. Man kan inte behöva slå ner på och komma med nån slags pekpinne när någon belyser ett så i allra högsta grad växande samhällsklimat som dessa inkomstklyftor och barnfattigdom som blivit ett obehagligt faktum de senaste åren.

Det har inte något med missbruk att göra heller. Eller psykisk sjukdom eller depressioner. Det har inte att göra med den tid man som förälder tillbringar med sina barn eller anpassningsförmågan hos desamma. Det har att göra med att folk som av en eller annan anledning inte kan arbeta också blir orimligt fattiga.

Låt en mamma få ge röst åt det som så oändligt många föräldrar och barn känner idag; att den relativa fattigdomen får dem att känna sig utanför och mindre värda än de som har det bättre ställt, utan att han eller hon också ska få sig en skopa att det faktiskt går att anpassa sig och hitta gratis lustigheter åt sig och sina barn bara man bemödar sig ungefär, och så ska man vara nöjd med det.

De här rösterna är viktiga. Vittnen om hur illa det faktiskt ser ut i vårt samhälle idag, låt dem få höras utan att komma med moralkakor. 

Paulina Wennerlund, Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons