Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarkris är i antågande

Annons

Lärarförbundet visar i en ny undersökning på den verklighet som Sveriges skolor står inför. Var tredje rektor upplever att det idag är svårare att rekrytera yrkesverksamma lärare jämfört med för fem år sedan. En nationell lärarkris knackar redan på dörren.

Svårast är det att rekrytera lärare till de estetiska ämnena. Därefter är det grundskollärare med inriktning mot naturvetenskapliga ämnen och matematik, speciallärare samt förskollärare.

Inom tio år beräknar Statistiska centralbyrån att 80 000 lärare behöver rekryteras. Lärarförbundet har i tidigare rapporter visat att platserna på landets lärarhögskolor inte fylls, unga studenter väljer bort läraryrket till förmån för bättre betalda yrken. De nyutexaminerade lärarna som ska ersätta de som går i pension är alltför få. SCB räknar med att Sverige kommer att ha en brist på cirka 43 000 lärare år 2020.

Det tar tid att vända en negativ trend, därför är det så viktigt att inte låta ännu mer tid gå till spillo. I årets avtalsrörelse är det dags för kommunpolitikerna att säga ja till lärarna och därmed också till eleverna och hela Sveriges framtid. Läget måste tas på allvar. Annars riskerar vi att lärarkrisen rusar rakt in genom dörren.

 Ylva Ingebrigtsen, tf ordförande Lärarförbundet i Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons