Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokt att avprivatisera

Annons

Kommunsektorns dåliga ekonomi beror delvis på strukturfel. I takt med att upphandling har ersatt egen regi har ekonomin försämrats. Men trenden att privatisera och ”outsourca” vänder nu i länder som var först ut. Återkommunalisering av krasst ekonomiska skäl är det nya.

När Paris nyligen återkommunaliserade vatten och avlopp kunde man sänka priset till konsumenterna med 8 procent, höja kvalitén och samtidigt spara 350 miljoner skattekronor.

I Tyskland håller två tredjedelar av kommunerna på att återta tidigare privatiserad verksamhet. Motivet är ekonomin. Trenden är densamma i England.

Under mina år som kommunalpolitiker i Falun hävdade jag att avvecklingen av egen regi flyttar fokus från verksamhet till affärsrelation med ökade kostnader som följd.

Nu visar studier i flera länder att det är så. Minst 10 procent dyrare blir det när kommuner inte sköter verksamheten i egen regi.

Ska vi få ordning på kommunekonomin är första steget att återta verksamheterna i takt med att ingångna avtal går ut.

Kompetensen följer utförandet, inte beställandet, vilket gör det dyrare för varje år att upphandla. Seriösa granskningar av outsourcingens kostnadsdrivande effekter saknas i Sverige.

Processen har varit helt driven av ideologi. Det är hög tid för förnuft och fakta även i kommunsektorn. Det är vansinnigt att enbart företag tillåts agera klokt.

Riksdagsledamot, Falun

Jan Lindholm, MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons