Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalen är bara din

Annons

Patientmakt är i allra högsta grad en fråga om integritet. Därför vill vi ge varje patient ett eget rum på nätet, som ger individen ökad makt över hur informationen om den egna sjukdomshistorien hanteras. Patienterna ska med hjälp av deras egen doktor kunna styra och bestämma över den sparade informationen om sig själv.

Informationen i journalerna ska vara väl strukturerad, lätt tillgänglig när den behövs, men också skyddad från obehöriga ögon.

I normalfallet ska individen/patienten äga den samlade informationen om sig själv. Vi tänker oss ett personligt virtuellt arkiv – ett eget rum på nätet – med all information om vård och behandling hos olika vårdgivare, och dit vårdgivaren ska ha tillträde med patientens samtycke.

Att vårdgivare snabbt och smidigt kan utbyta information om patienten är mycket viktigt för patientsäkerheten. Men detta måste balanseras mot individens rätt att informationen skyddas mot intrång och inte sprids utan samtycke.

Vi vill ge individen ökad makt över hur informationen om den egna sjukdomshistorien hanteras. Om det inte finns särskilda skäl så ska individen/patienten äga den samlade informationen om sig själv. Vi vet att det är vanligt att obehörig personal loggar in utan patientens kännedom, det vill vi hindra. Patienten ska få kännedom om obehörig personal loggat in.

Vi tänker oss ett personligt virtuellt arkiv ett särskilt konto med tillgång till all information om vård och behandling hos olika vårdgivare. Kontot är individens eget men vårdgivaren ska ha tillträde till det med patientens samtycke. I nödfall och akuta lägen ska rummet kunna dyrkas upp.

Dagens journalsystem är ett sammelsurium av olika datasystem kryddat med gamla pappersjournaler. Stora ansträngningar och pengar har satsats på att försöka få ett enhetligt system, men det är enkelt att konstatera att detta inte lyckats ännu.

Hälso- och sjukvården har ett viktigt arbete framför sig för att göra existerande journalsystem kompatibla med varandra, i ett nationellt eller regionalt system. Därför vill vi i Folkpartiet att det skapas ett eget rum på nätet med individens personliga information.

Oppositionsråd Landstinget Dalarna

Bo Brännström, FP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons