Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är inte emot facket

Annons

Margareta Nordman och Eva Gustavsson tillskriver mig åsikter jag inte har. Taktik? Eller bara oförstånd? I några insändare har jag försökt framföra mina ståndpunkter om fackförbunden, och det är LO-förbunden som åsyftas. Jag tar det i punktform:

1. Jag är inte emot facket, jag är för organisationsfrihet.

2. Jag vill inte att löner ska sänkas, de ska höjas i de företag som har råd, höjningarna ska inte äventyra företagets existens.

3. Jag vill ha bort centrala avtalsrörelser, till förmån för flexiblare avtal. Jag vet att kollektivavtal lätt kan anpassas på företagsnivå.

4. Jag vill att lagen om anställningsskydd revideras.

5. Jag vill att ungdomar ska få lägre ingångslöner, för att överhuvudtaget ha en chans att komma in på arbetsmarknaden. Deras skyddsnät kan heller inte vara samma som för en erfaren anställd – det stoppar effektivt ungdomarnas möjligheter att få ett jobb.

6. Jag tycker fruktansvärt illa om arbetsgivare som avskedar på felaktiga grunder, som inte betalar ut slutlön i rätt tid, som betalar fel semesterersättning och som inte har koll på vilka regler som gäller – som kort sagt tror att de kan bete sig hur som helst. De borde bötfällas rejält för sina tilltag.

7. Jag är inte medlem i ett politiskt parti.

8. Att sänka momsen på krogen är det löjligaste förslag vår regering pressat ur sig på länge.

9. Jag är emot kopplingen mellan LO-förbunden och S. Den borde bort, inte minst av hänsyn till dem som inte är socialdemokrater. Den kopplingen är omodern och ålderdomlig. Genant till och med.

10. Jag är emot att företag tvingas höja löner, när resultatet redan visar på minus – till skillnad från Eva Gustavsson som tycker att lönen skall höjas ändå. Frågan är hur man finansierar det.

11. Fackförbunden tappar medlemmar. Det är inte ett påhopp på fackföreningsrörelsen – det är en sanning och det är fackets stora problem. Jag har påtalat det problemet i en rad insändare.

Efter att ha blivit anklagad för både det ena och det andra hoppas jag att det klarnar lite bättre efter att ha läst ovanstående.

Avesta

Jocke Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons