Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bättre med valfrihet

Annons

Nej Johan Thomasson, M, valfriheten är inte den viktigaste frågan inom barn- och äldreomsorg (AT 13/2). Den absolut viktigaste frågan inom barn- och äldreomsorg är att kvalitén är den yppersta, för alla.

Valfriheten har inte bidragit till att vare sig säkerställa eller förbättra kvalitén, tvärtom har det inneburit försämringar i alltför många fall. (Se Carema-skandalerna och SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälles, rapport om konkurrensens konsekvenser 6/9 2011).

Under förevändningen att kvinnligt företagande måste öka vill Johan Thomasson och Moderaterna se ännu mer privatisering inom barn- och äldreomsorg.

Det blir allt svårare för svenska folket att missa vilka som är de viktigaste frågorna för den Moderatledda regeringen: Privatisering och utförsäljning av våra gemensamt ägda tillgångar av rent ideologiska skäl, inte alltför sällan till rena vrakpriser och inte alltför sällan till riskkapitalbolag, vars enda syfte är att tjäna pengar – här är våra skattepengar.

Företagande är viktigt och kvinnligt företagande ser vi gärna mer av, men inom vård, skola och omsorg är kvalitén viktigare och varje skattekrona ska därför gå till vård, skola och omsorg – inte till vinst.

Privatiseringarna har inte lett till någon höjd kvalité och just valfriheten har på många håll helt uteblivit när de privata alternativen helt tagit över. Alltså faller argumentet om valfrihet och kvar blir då bara den ideologiska privatiseringsivern som i dag dränerar välfärden på skattemedel, utan att förbättra kvalitén.

Valfriheten har sina fördelar men valfrihet kan man ha utan vinstintresse, det finns alternativa driftsformer som kooperativ utan krav på avkastning. Vore valfriheten det viktigaste för högern så kunde de ju, om inte annat än för trovärdighetens skull, ställa sig bakom Vänsterpartiets krav på förbud mot vinster inom vård, skola och omsorg.

Men nej, det viktigaste för högern är inte kvalitén, det viktigaste är privatisering och en chans att göra sig en hacka på våra skattemedel – här illa dolt bakom dimridåer som ”valfrihet” och ”kvinnligt företagande”.

Avesta

Jocke Hall, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons