Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öppet brev till DVF-Dalälvens vattenregleringsföretag

Annons

Nyligen såg jag och min man hur vattnet i Vakran forsade, strömmade och virvlade med en sådan kraft att vi aldrig sett något liknande. Vi beslöt oss för att gå in till dammen i Andersfors vid Östervakerns utlopp och titta efter vad som stod på.

Vi parkerade bilen vid den blå pilen med Andersfors på och observerade att den pekade åt skogen fel. Trots det tog vi en promenad längs vägen in. Granarna, som växt upp på ängarna, är nu nästan färdiga för avverkning. Vi förundrades över de väldiga stenmurarna, som våra förfäder byggt och funderade en stund på hur människorna burit sig åt för att bygga dem med så stora tunga stenblock. Vi kom fram till den gamla smedjan, nu ganska fallfärdig, och vi erinrade oss att det har funnits en enkel bro över Vakran där.

Vi fortsatte upp mot den dånande dammen. Där stannade vi och beundrade hur fin och modern den var. Därefter fortsatte vi fram till gården med de vackra röda husen vid stranden norr om dammen. Bakom husen upptäckte vi till vår stora förvåning att den lilla viken var försvunnen. Av den fanns bara en vik av brun dy kvar. Vattnet hade dragit sig tillbaka, och bryggan stod på land.

Efter att ha begrundat detta en stund drog vi oss tillbaka till dammen och tänkte återigen på hur våra förfäder hade slitit och lyckats bygga en damm här för att få vattenkraft till kvarnen, bruket och flottningen. Det måste däremot ha tagit mycket lång tid för naturen att ersätta de skadade och bortspolade stränderna, som idag blottlagts.

Om DVF tar bort dammen, som de planerar, kommer kanske ingen av vår generation att någonsin få se några vackra stränder runt sjön igen. Det kommer att ta oerhört lång tid för naturen att skapa nya fina stränder, som vi har haft tills nyligen.

När den gamla dammen restaurerades år 2007, tog ni (DVF) vid efter våra förfäder, förbättrade och moderniserade dammen med den teknik och de möjligheter, som stod till buds då. Nu finns chansen igen att sätta kronan på verket genom att vidareutveckla dammen och ta den in i vår tid. Så bevara dammen och bygg en förbiväg för fiskar, om så krävs. Låt nytt vatten rinna till och fyll sjön åter.

Med andra ord: Vrid den blå pilen i rätt riktning.

Fritidsboende vid Östervakern sedan många år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons