Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga gosedjur i skogen

Annons

I Avesta Tidning (26/11) konstaterar centerpartisten Jerry Harrysson mycket riktigt och mycket snusförnuftigt att vargen inte är något gosedjur, och på något sätt antyder han att jag tror så är fallet.

Men det finns inga gosedjur i skogen överhuvudtaget! Tillvaron i skogen är dygnet runt en kamp för livet för alla, från den lilla dvärgnäbbmusen till skogens giganter, älgen och björnen.

De måste kämpa för att hitta föda, för att motstå angrepp från större djur, för att hitta en partner, för att försvara sina ungar, och inte minst för att överleva en kall och ogästvänlig vinter. Detta skapar inga gosedjur, om nu Harrysson tror att sådana existerar i skogen.

Men det är också detta som gör naturen så fantastisk, mångfalden av små och stora krabater som klarar sig, även om det ibland sker på bekostnad av någon annans liv. Och de flesta människor förstår att uppskatta detta skådespel oavsett om man finns någonstans i skogen eller sitter framför tv:n. Och vargen hör också till samspelet i naturen, långt mer än lösa hundar och skjutglada jägare.

Och på politikers vis kan inte Harrysson motstå frestelsen att fortsätta med antydningar och halvsanningar för att håva in tveksamma politiska poänger. I sin insändare rapporterade Robert Eriksson (14/11) att man fotograferat en varg i Andersbenning, vilket i Harryssons tolkning blir till vargar, som smyger förbi trädgårdar på landsbygden.

En god vän till mig, med sommarstuga i aktuellt område, talade om att det funnits varg i området under många år, han och hans hustru hade till och med sett den när de var i skogen och plockade lingon.

En varg som tydligen uppträder långt mer diskret än i sagorna, för trots mina drygt 40 år i Avesta har jag inte hört att någon klagat på vargangrepp här i närområdet.

Jan Olsson, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons