Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmafru inte fel

Annons

Hälften av 10 000 tillfrågade mammor skulle vilja vara hemmafru om de fick möjlighet, enligt familjeliv.se.

Proffstyckare och sociala ingenjörer förfasas. De har gått på glamouriseringen av hemmafrun, anser genusforskaren Catrin Lundström. Mammornas svar avfärdas med att de inte förstår sitt eget bästa.

Och visst får valet att vara hemma med sina barn konsekvenser, för ekonomin och för karriären. Precis som valet att enbart satsa på karriär och arbetsliv också får konsekvenser. För barnen och för familjen.

Jag är övertygad om att dagens mycket medvetna unga kvinnor är fullt medvetna om konsekvenserna.I dag känner många föräldrar frustration att inte hinna med familj och barn. I dag vet många mammor, tvärtemot vad forskaren vill påstå, att hemmafrulivet inte är en glamouriserad Hollywoodidyll.

I dag ser vi en långvarig vardagsstress som leder till psykisk ohälsa både hos barn och föräldrar. Kvinnorna är hårt drabbade. Jag tror att många vill få livets pussel att fungera för alla. Man vill slå av på takten och satsa på relationer. Det är sunt.

Min fråga blir därmed: skulle pappor få den frågan, skulle man också betrakta dem som om de inte förstår sitt bästa? Vad är det för fel att vara hemmafru för den som väljer det själv?

Det vi borde tänka på är att skapa bättre förutsättningar så familjen håller ihop och att hälsan blir på topp. Sedan borde vi uppvärdera föräldrarollen och låta dessa år räknas i pensionen.

Ordförande i KD:s kvinnoförbund i Dalarna

Katarina Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons