Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden är småskalig

Annons

I Sverige, Dalarna och Avesta

ligger stora arealer jordbruksmark obrukad och i andra delar av världen har finansiella intressen tagit kontrollen över många miljoner hektar mark från fattiga jordbrukare.

En färsk rapport från miljöorganisationen Friends of the earth international visar att minst 80 miljoner – och kanske hela 227 miljoner – hektar mark tagits över av stora handelsblock med privata intressen.

Investerarna känner väl till att jordbruksmarkerna är grunden för livets nödvändigheter – mat, vatten och energi.

Stora handelsblock dumpar hårt subventionerade grödor som gör det omöjligt för lokala odlare att hävda sig i konkurrensen.

Devlin Kuyek vid organisationen Grain, som förra året fick det alternativa Nobelpriset Right Livelihood Award, menar att många av de projekt som beskrivs som en del av utveckling mot en grönare ekonomi som ska öka tillgången på mat och minska fattigdomen inte fungerar.

”Hur ska fattigdom och hunger kunna bekämpas genom att man tar ifrån människor det vatten och de jordar de behöver för att kunna överleva?”, undrar han.

Trots alla stora handelsblock med sina projekt för en grönare ekonomi går fler än en miljard människor fortfarande hungriga. I Sverige betalar EU bidrag för att bondens jordbruksmark ska ligga obrukad. Mark som kunde föda närsamhället med mat och energi.

Det småskaliga jordbruket, som inte handlar om stora handelsblock, är en möjlighet där vi kan medverka till att fattiga jordbrukare i andra länder får behålla sina jordbruksmarker för sin överlevnad och samtidigt kommer vi bort från många miljöbelastningar som alla leveranser världen över medför.

Krister Lind, Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons