Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP fadder till "flumskola"

Annons

”Flumskolan” är enligt Folkpartiet, alliansen och borgliga ledarskribenter benämningen på den socialdemokratiska skolan. Den beskrevs som kravlös och utan betyg.

Hur gick det till när betygen togs bort och den kravlösa ”flumskolan” blev till?

I bokserien Sveriges statsministrar under 100 år beskriver Mats Bergstrand (före detta debattansvarig på DN) skeendet i boken om Ola Ullsten, FP.

Det är inte ofta Folkpartiet och dess föregångare styrt Sverige, men några är de som varit statsministrar i liberala regeringar: Karl Staaf, Munktorparen C. G. Ekman, Felix Hamrin och Ola Ullsten.

1978–79 satt Ullsten som statsminister. En ny betygsreform togs fram av partiet. Birgit Rodhe, FP, var skolminister och ville då avskaffa betygen, medan FP:s utbildningsminister Jan-Erik Wikström endast ville ha kvar betygen på högstadiet.

FP-regeringen var oense om betygen och kompromissade internt fram en proposition. FP-proppen innebar: Betyg bara i åttan och nian samt en skrivning med försök till betygsfri intagning till gymnasiet. Så blev FP:s beslut och skolpolitik.

Ullstens minoritetsregering sökte och fick stöd av Socialdemokraterna inför riksdagsomröstningen.

Jan Björklund, FP, skolminister, är den politiker som idogt anklagat Socialdemokraterna för flumskola. I verkligheten togs beslutet 1979 om LGR 80 som FP-proppen om betygen heter (egen intervju, utbildningsdepartementet 14/3).

Då var det FP-regering före valet 1979, och C, FP, M-regering därefter.

Både förslaget och beslutet om betyg bara i åttan och nian och betygsfritt intagningsförsök till gymnasiet togs alltså av och med FP vid regeringsmakten.

Björklunds uttalanden om sossarna, den kravlösa skolan och flumskolan är kunskapslöst och faller tillbaka på dem själva och FP.

Anmärkningsvärt kunskapslöst då de själva kräver hög kunskap av våra elever. Folkpartisternas skriverier med osanningar får väl vara ett tydligt bevis på skolans problem med att ge kunskap.

Folkpartiet har inte bara krattat manegen för den kravlösa skolan utan även rullat ut den röda mattan för det FP kallar ”flumskolan”.

Om Björklund har kunskapsbrister inom sitt eget område eller om det brister i sannings-

och trovärdigheten får andra avgöra.

Alf Bergström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons