Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotgängare riskerar livet

Annons

Allt fler blir överkörda på övergångsställen och det förvånar mig inte ett dugg. Det verkar faktiskt som om gång- och cykeltrafikanter till stor del helt förlorat självbevarelsedriften.

Konstigt att inte fler skadas, men det beror nog allra mest på att bilförarna trots allt är alerta och inte litar på någon.

Det står två damer och pratar bredvid ett övergångsställe och plötsligt fem meter före en bil går den ena rakt över körbanan. Jag hade ju företräde.

En person går på trottoaren fram till zebralinjerna, med telefonen i örat nittio grader vänster rakt ut i trafiken. Lycka till om bilen hinner bromsa!

En ung mamma kommer fram till ett annat övergångsställe, telefonen i örat, barnvagnen framför sig, måste få pappan att köpa nya blöjor, rakt ut i trafiken, hoppsan där kom lokalbussen, vem vann?

”Tävlingscyklisten” kör förbi skolan, det är ju cykelväg här så jag har ju rätt att köra här, just ja utan lyse och reflexer i drygt tjugo km/tim, vem vinner mot Volvon som dock körde bara i trettio?

Alldeles för många oskyddade trafikanter tycks tro att man är helt odödlig bara för att man har reglerna på sin sida. Cykelbanor och övergångsställen ger inte automatiskt överlevnadsskydd tyvärr.

Ni oskyddade trafikanter måste ge oss bilister en riktig chans att få veta i förväg vad ni tänker göra och inte tro att vi har kryptonitbromsar modell stålmannen och reaktionsförmåga som en örn plus en kurs i parapsykologi där vi kan sia in i framtiden och tankeläsning av fotgängare.

Tillbaka till mitt tjat om trafikutbildning.

Nu måste skolan återinföra trafikdagar, där polisen och frivilliga organisationer får lära ut vanligt trafikvett.

Eric Thorsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons