Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första svenska lucian var pojke

Annons

Allt gott till dig du unge man i Markusskolan, som vill, och rätteligen får, vara lucia!

Det delvis riktiga påståendet från anonyma ”Föräldrar till elever på Markusskolan” (12/12) att luciatraditionen har sitt ursprung i förkristna och kristna seder är ointressant vad gäller frågan om en pojke får ta huvudrollen i luciatåget.

Vi kräver inte att ögonen skall stickas ut på lucian, med hänvisning till vad man gjorde på den italienska Lucia för 1 700 år sedan. Vi kräver inte heller att lucian skall ha vit hudfärg, som en italienskfödd. Lucia behöver inte ens vara katolik. Så varför detta benhårda könskrav?

Om vi skall hålla oss till svenska traditioner, som de anonyma värnar om, nämns luciagången för första gången i vårt land år 1764. Det var en präst vid namn Nyman i Billingen som beskrev att han blivit uppvaktad av ett lussetåg bestående enbart av gossar.

En av dem var utklädd med vingar och ljus i håret och gick först. Hela lussetåget sjöng vackra julsånger.

Äldsta avbildningen av en lucia i Sverige visar en vitklädd pojke med ljus i håret bärande på en bricka med bjudkost. Den finns på ett slott i Västergötland. Luciasången, med text som beskriver lucia som kvinnligt väsen, skrevs först på 1900-talet.

När vi i dag firar lucia kan vi välja att uppfatta händelsen lika mycket som ett religiöst inslag i väntan på julhelgen, som vi kan koppla den historiskt till 300-talets Italien, eller till kerubim och serafim (änglar), eller se på den som en skol- och familjefest under årets allra mörkaste tid.

Festade med ljus i vintermörkret gjorde vi i Sverige långt innan 300-talet, därom må vi vara säkra.

Vår ursprungliga svenska lucia var pojke, och hade vingar, som en ängel. En liten kerub eller en stor, svepande seraf. Det är tydligt svar nog till den som är rädd för avkristning av en gammal fin svensk tradition.

Så roligt att Markusskolan i år tar upp och återbrukar den historiska luciaseden med hjälp av en modig ung herre i sexan!

Avesta

Kicki Carlé-Vinje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons