Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lång väntetid på akuten

Annons

Stora köer till primärvården och brist på tillgänglighet per telefon till vårdcentralerna gör att väntetider på akuten blir outhärdliga. I synnerhet för de mycket sjuka och gamla som får vänta timme efter timme på vård som skulle ha klarats upp på vårdcentralen.

Men när det inte finns läkareatt tillgå och väntetider till primärvården blir för långa så blir akuten en tillflykt även för dessa patienter som skulle kunna omhändertas i mycket tidigt skede.

Detta ställer till en hel del problem. Idag tar akutmottagningen emot runt 560000 patienter per år medan lokalerna är anpassade för 28000 patienter. Detta innebär att patienter flyttas runt i lokalerna och det gör att tiden förlängs för varje väntande patient.

Akuten behöver ha mer snabbspår för olika patienttyper så att äldre inte behöver vänta för länge. Dessutom behöver primärvårdenvara bättre utrustad med läkareoch med bättre tillgänglighet så att vi slipper den långa väntan på vård inom akutvården.

Därför har S, M och V storautmaningar att förbättra servicenoch tillgängligheten till sjukvården som alla betalar för.

Kristdemokraterna vill helt tillämpa fyratimmarsregeln på akuten och helst långt under. Men kommer inte vårdcentralerna att bli bättre så kommer tillströmningen fortfarande att belasta akutvården. 

Landstingspolitiker

Katarina Gustavsson, KD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons