Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket ska inte vara politiserat

Annons

Fackets roll är tydligen en glödhet potatis. Så glödhet att de tre insändarskribenterna 2 januari inte ens har brytt sig om att försöka förstå det jag faktiskt skrev i min insändare 28 december, med rubriken ”Inte viktigt att vara med i facket”.

Jag eftersöker en avpolitisering inom det fackliga arbetet, då jag menar att det inte gagnar arbetsmarknaden med politisk koppling, tvärtom skrämmer det iväg människor som inte delar de

vänsteråsikter som facken per automatik tillskriver dem.

Dessutom skapas det en infekterad relation när fackombudsmän agiterar politiskt på arbetsplatserna – det finns nämligen andra anställda som inte har något intresse av politiken.

Det är ett genant, ålderdomligt system, som en gång i tiden hade en plats, men inte nu längre.

Jag skriver att facket ska ha en roll mot ”rovgiriga” arbetsgivare, sådana som Muppen nämner, som beter sig vidrigt, men att den politiska kopplingen måste bort.

Jag menar, precis som AT:s ledare häromdagen poängterade, det är inte frågan om ”om” facket ska förändras utan ”hur” facket ska förändras och det börjar nog bli bråttom.

Vidare hävdar jag att man kan förhandla löner på en icke cent-ral nivå, utan fackförbunds inblandning, och det sker i tusentals företag redan.

Det finns inget sunt i att alla företag i en bransch samtidigt tvingas höja löner, när man faktiskt inte har råd.

Man tar idag ingen hänsyn till det enskilda företagets ekonomi när löneförhandlingar sätts igång, och man bryr sig inte om konsekvensen för arbetsgivarens möjlighet att konkurrera när han ska räkna på nya jobb med en ännu högre lönebörda i botten.

Jag hävdar att vi har en arbetslöshet som är för hög gentemot vad den borde vara, och centrala fackliga krav är en av anledningarna. Jag förmodar att inte sista ordet är sagt i denna fråga.

Jocke Lindberg, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons