Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldersgräns som inte hålls

Annons

Dagen före nyårsafton stod på fotbollsplanen utanför oss två killar och sköt den ena raketen och smällaren efter den andra.

Till slut fick jag nog då min hund börjar tycka att det var obehagligt. Gick då ut lugnt och sansat och fråga om killarna visste vilken dag det var.

Ja det är fredag. Ja och vilka dagar på året får man smälla smällare: jo två gånger om året svarar de. Ja det stämmer, men det är ju inte nyårsafton i dag. Och förresten hur gamla är ni: jo vi är 13. Okej, och era föräldrar vet om att ni håller på med detta. Ja det vet de, för de har köpt till oss.

Men vet ni vad grabbar, städa upp på planen här och gå sen hem och berätta för era föräldrar att det är olagligt att smälla smällare om man inte är myndig. Ni kan skada varandra, elda upp någons hus.

De plockade upp allt skräp och gick hem. Ni föräldrar där ute som gör lika, tänk om eller vi kanske ska skita i lagar.

Om era barn behöver skjuts lånar ni ut bilen åt dem med, vem ska ni lägga skulden på då om de hämtas med gul eller blå-vit bil på grund av detta.

Fyrverkerier får användas på offentlig plats och utan polisens tillstånd endast på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton, från klockan tolv till klockan tre dagen därpå. Den som bryter mot detta kan dömas till penningböter.

Ibland finns lokala föreskrifter om förbud att använda fyrverkerier i närheten av vissa platser, som exempelvis sjukhus. Även här kan en person som bryter mot föreskrifterna dömas till penningböter.

För den som är under 18 år är det förbjudet att köpa, inneha eller använda fyrverkerier och den som medverkar till att någon under 18 år kan använda fyrverkerier kan dömas till böter.

Om en fyrverkeripjäs orsakar skada kan den som avfyrat ställas till ansvar och även bli skadeståndsskyldig. Orsakas en skada av en person under 18 år kan barnets föräldrar åläggas att tillsammans med barnet utge ett eventuellt skadestånd.

Avesta

Christian Olgerfelt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons