Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi som använder kontanter blir ständigt påminda om att använda kort och swish

Annons

Om mottagaren nekar att ta emot kontanter vid en transaktion som är ett lagligt betalningssätt anser jag att det är diskriminering.

Vi som använder kontanter blir ständigt påminda om att använda kort, swish. För att använda swish krävs ju en modern telefon som alla kanske inte har.

Detta är en diskriminering som samhället i stort accepterar utan att ta hänsyn till personer som av olika anledningar föredrar kontanter.

Det är Riksdagen som bestämmer över våra kontanter och hur riksbanken ska sköta hanteringen.

Man har hållit på med en utredning om kontanter men jag vet inte hur långt man har kommit. Men vill ta tillfället att upplysa att EU gjort ett direktiv till Sverige om rätt till kontanter.

Direktivet säger att varje medborgare ska ha rätt till betalkonto med grundläggande funktioner. Vilket inkluderar uttag och insättningar av kontanter. Svenska Staten måste därför säkerställa att tillräckligt många kreditinstitut tillhandahåller dessa betalkonton och funktioner till dem. Direktivet ska vara implementerat i september 2019. Det är väl inte det enda EU-direktivet som inte Sverige följer. Kontanter är ett sätt att hålla räknekonsten vid liv. Kortläsare och transaktioner är dyrbart för småföretagare.

Jerry Harryson, Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare