Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kan inte lämna ”walk over” till lupinerna!

Annons

När experter talar om att lupiner bara kan bekämpas genom att man gräver upp dem blir jag helt förskräckt. Min mor fick, troligen på 20-talet, höra att de kom till Sverige som gröngödslingsväxt från Amerika. Bönderna sådde den och plöjde sedan ner den. På grund av att de är vackra har de sedan spridits och fortfarande finns plantor att köpa i butikerna.

Jag har bekämpat dem i min omgivning genom att upprepade gånger – verkligen upprepade (!) – slå av dem och de har decimerats betydligt på några år. Fort går det inte och envis måste man vara men vi kan inte lämna ”walk over” till lupinerna.

Att göra som Trafikverket och slå dem först när de gått i frö minskar inte problemet. Tvärt om. De måste slås av mycket tidigare än så och som sagt var, gång på gång under växtsäsongen.

Om fröna redan mognat måste de köras till förbränning och många kommer ändå att hinna spridas. Att dumpa avfallet i skogen gör att vi sprider problemet ytterligare! Vi vill väl kunna fortsätta att plocka vitsippor och liljekonvaljer i skogen.

På många platser är gullris ett minst lika stort problem och värre kommer det att bli. Börja bekämpa dem också är mitt råd. Dumpa dem inte i slänten på andra sidan vägen vilket jag sett flera gånger.

Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare