Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi behöver all fossilfri energiteknik – även kärnkraften

Annons

Jag har själv varit mot utbyggnad av kärnkraft fram till omkring 1993/94 då jag begrep klimatproblematikens allvar. Tyvärr visar miljöpartiets insändare från 25/4 att de föredrar att hänga upp sig på gamla myter istället för rationellt tänkande.

Kärnkraft är bland de energislag som ger lägst förtida döda per energimängd, Tjernobyl och Fukushima inräknade. Flyget är mycket säkrare än vägtrafiken, men sällsynta och spektakulära olyckor får mycket uppmärksamhet i jämförelse med den dagliga döden i vägtrafiken. Det finns risker med all sorts teknik men ibland är de faktiska riskerna mindre än de upplevda.

Kärnkraft kan skalas upp mycket snabbt. Frankrike har gått från 10 procent kärnkraftsel till 70 procent inom ett decennium. Sverige hade den snabbaste utbyggnadstakten per capita av alla länder: 60 TWh/a inom en dekad eller 7000 kWh per svensk och år. Varje industriland kan få helt fossilfri el inom två decennier med ökat välstånd, om bara viljan finns, som Frankrike och Sverige redan har bevisat.

Landbaserad vindkraft är bara billigare än kärnkraft om man uteslutande ser till kraftverket i sig. Men väderberoende kraft behöver en effektreserv, förstärkt nätutbyggnad, energilagring och efterfrågeflexibilitet som medför mycket höga extra kostnader.

Klimatkrisen är på allvar. Vi behöver all fossilfri energiteknik som vind-, sol- och kärnkraft. Att av nostalgiska skäl utesluta en av de minst miljö- och hälsofarliga och den som kan ökas snabbast, nämligen kärnkraft, är direkt oansvarigt.

 

Dietmar Gleich (L) Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare