Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför får inte våra behov som funktionshindrade styra färdtjänsten?

Annons

Varför får inte funktionshindrade leva sina liv på lika villkor som alla andra invånare?

Hur kan det komma sig att vi som har en funktionsnedsättning inte ska kunna använda färdtjänsten utifrån våra behov?

Som blind har jag inte möjlighet att köra bil, vilket många invånare säkert tycker är bra då det inte blir så många olyckor i trafiken. Jag har inte heller möjlighet att åka moped eller cykla. Visst promenerar jag mycket och många i Borlänge har säkert sett mig och min vita käpp ränna omkring i staden. Men här finns en liten brasklapp. Jag kan inte promenera i miljöer som jag inte känner till. Det innebär att jag måste ha hjälp att ta mig fram och att hitta rätt adress och dörr emellanåt. Det är ju också så att det ofta går fortare att komma fram om jag promenerar i mina kända miljöer, än att åka färdtjänst då man gärna vill samordna resorna och tiderna för resorna inte går att få i anslutning till de tider jag behöver komma fram.

Att åka buss är inte heller ett alternativ för blinda då vi inte vet var hållplatserna är och vart man ska gå från dem för att komma rätt.

Ulf Berg (M) kanske har koll på regionen, men han har inte koll på funktionshindrades liv. Att han, som i media hänvisar till att "man kan åka taxi" är ett slag i ansiktet för oss som har en funktionsnedsättning.

Det är ju också märkligt att Ulf Berg vill att reglementet ska vara enkelt för de som arbetar med färdtjänsten. Borde det inte vara så att färdtjänsten ska vara enkel och pålitlig för funktionshindrade, så att vi också kan delta i samhället på lika villkor som alla andra invånare?

Dalfolk! Ni kanske inte har någon funktionsnedsättning, men vi vet ju aldrig heller vart morgondagen tar vägen. Däremot kanske ni har släkt eller vänner som har eller känner funktionshindrade personer som försöker leva sina liv på ett någorlunda enkelt sätt? Vill ni att de ska ha det såhär?

 

Bengt Bäcke

Blind färdtjänstanvändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare