Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Våra små grannkommuner har ingen tanke på att bygga höghus för personer med demenssjukdom

Politikerna har beslutat upphandla byggnation av ett boende för personer med demenssjukdom i Mockfjärd, sedan kommer ett privat vårdbolag ta över ägandet och byggnationen. Personalen ska vara kvar i kommunens regi. Hyran har beräknats till 9 miljoner kronor per år för 60 platser och på 25 år blir det 225 miljoner kronor. När det gått 25 år hur gör kommunen då?

Dalarnas Forskningsråd fick i början av 2000-talet i uppdrag av kommunen att utreda vilka typer av äldreboenden som skulle passa för Gagnef. Rådet kom fram till att i Gagnefs kommun passar inte centraliserade boenden.

Alla politiker och tjänstemän var eniga om att bygga på befintlig plats vid Gagnefsgården/Tjärnsjögården.

Konsulter anlitades och allt förbereddes för en byggnation. Sedan började tjafsandet mellan politikerna som ledde fram till en kompromiss om att förlägga demensboendet till Högsveden i Mockfjärd. Politikerna har bestämt att uppföra ett hus på upp till 4 våningar. Varför? Experter inom demensvård (ej byggare) är eniga om att det bästa för personer med demenssjukdom är att bygga i markplan. Våra små grannkommuner har ingen som helst tanke på att bygga höga hus. Varför lyssnar ingen? Idag har kommunen ingen kö till boenden för personer med demenssjukdom så det är inte bråttom att forcera fram bygget. De politiker som inte lyssnar på kompetens eller någon annan utan bara kör på för att visa handlingskraft, kommer nästa generation inte att förlåta.

Ulf Haglund/skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare