Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var fanns ni, när anrika och K-märkta storheter visades i Smedjebacken?

Öppen fråga till Sme´backsborna med anledning av aktiviteter kring augustifesten och då speciellt 10/8 = ångans dag! (och jag är samtidigt medveten om problemet med att på detta sätt nå de jag vill med mitt budskap, som ju gäller de flesta insändare, läser de överhuvudtaget denna sida?)

Motorcykelhistoriska klubbens lokalavdelning i Västerbergslagen anordnade sitt 43:e rally med uppvisning av så kallade veteranmotorcyklar och det låg en anrik, nu K-märkt ångbåt, vid kajen och väntade på passagerare – samtidigt som ett ånglok från 1913, med bakgrund i det närliggande valsverket (1932-64) och grusgropen (=lekplats) i Västansjö, rullade på den återinstallerade hamnrälsen. Och inte minst lokstallet från 1874, hamnmagasinet från 1856 med tågexpedition och utomordentligt intressant samling av båtmotorer och fraktgodssamling.

Men var fanns ni? Jo, ni var väl hemma mellan regnskurarna och inväntade kvällens cruising och jag frågar bara: Är ni medvetna om det faktum att 9 av 10 av deltagande fordon inte rullat på svenska vägar i begynnelsen, utan är importerade från USA i modern tid? Medan den 10:e, såld i Sverige, skrotades ofta på slutet, som så kallad raggarbil, eller som i Norge inför studentexamen så kallad ”russebuss”, påmålad med diverse texter i vitt!

För att förstå storheten med vår ångbåtshamn, föreslår jag att ni går till biblioteket och lånar VHS-kassetten "Diket", där den eminente Jörn Donner i speakertexten framhåller detta med storslagen humor.

Samtidigt som jag tröstar mig med, att egentligen går vårt engagemang på hamnområdet ut på att vi roar oss själva.

Olle Ridelius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare