Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trafikverket måste tänka om - tycks vara befolkat av bilentusiaster

Biltrafiken väntas, enligt Trafikverket, öka med 31 procent från år 2014 till 2040. Det framgår av den så kallade basprognosen som också ligger till grund för Trafikverkets planering. Samtidigt beräknar Trafikverket den samhällsekonomiska nyttan av att korta restiden för tåg mellan Stockholm och Köpenhamn med två timmar till noll kronor! Inte undra på att Trafikverket kommer fram till att vi inte ska satsa på nya tågbanor men väl på kraftigt utbyggda bilvägar.

Riksrevisionen har kritiserat regeringen och Trafikverket för att inte stödja ett trafikslagsövergripande arbetssätt. Hela vitsen med att slå ihop Väg- Ban och Luftfartsverket till Trafikverket var just att olika trafiklösningar skulle vägas mot varandra utifrån ett samhällsövergripande perspektiv. I praktiken ser vi istället inte mycket av det.

Trafikverket tycks befolkat av bilentusiaster och tåghatare. Inte bara riksrevisionen är kritisk. Klimatpolitiska rådet har också påpekat att den nuvarande transportpolitiken inte lever upp till kraven i klimatlagen vilken säger att våra utsläpp ska minska med 70 procent till år 2030. Även Trafikverket måste arbeta för att målen i klimatlagen ska klaras. Det innebär oförändrad eller allra helst minskande biltrafik – inte 31 procent ökning!

Tänk om, Trafikverket!

Anika Agebjörn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare