Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Till politikerna i Orsa kommun – vi räcker inte till för våra äldre

Undrar hur ni tänker? Ni har pengar för att bygga ett nytt stort äldreboende, som ska rymma boende från både Orsagården och Lillåhem. Vi pratar inte om några tusen utan om många miljoner. Men ni har inte pengar för att anställa fler människor som jobbar ute på de äldreboendena som redan finns. Platsen ni tänkt bygga på ligger alldeles bredvid E 45! Vilken underbar utsikt det blir för de boende.

Vi som jobbar inom särskilda boendena känner att vi inte räcker till för de som bor hos oss.

Vi har inte tid att sätta oss ner för att prata och ägna oss åt dem! Varför inte, kanske ni tänker? Vi är för det mesta 2 personer på 9 boende, ibland är vi 3. Så här ser en arbetsdag ut för oss:

• Hjälpa de flesta att komma upp för att gå/åka till badrummet, bli tvättade och få på sig kläderna.

• Sen ska de äta frukost och få medicin.

• Efter att alla ätit frukost ska det plockas disk och dukas utav.

• Sängar ska bäddas och kläder ska tvättas. Kläderna ska sedan vikas och läggas in i garderoberna hos de boende.

•Nån vill lägga sig och vila.

• Sen kommer lunchen som ska serveras vid borden eller inne på rummen, om de hellre vill sitta där och äta. Sen blir det till att plocka utav borden och diska igen.

• Medicinutdelning.

• Nån eller några ska ha hjälp med att duscha.

• Ibland ska vi hämta upp handskar, tvål, diskmedel med mera från källaren. Hämta handdukar, lakan, med mera.

• Sen börjar eftermiddag och kvällsgöromålen. Som innehåller middag, disk, mediciner, sköta om blommorna, hjälpa den/de som behöver hjälp med något, kvällsmat, medicinering och läggning utav de som inte kan själva. Sen kan det även hända andra saker.

• Få tid över att gå in på datorn och läsa vad som dokumenterats och dokumentera själv om det hänt något under dagen. Vi ska också ha tid för att skriva genomförandeplan för den person som man är kontaktperson åt. En dag i veckan ska vi även städa tvättstugan.

Det finns även en massa saker som vi ska vara ombud för, till exempel hygien, mejeri med mera.

Undrar nu när ska vi ha tid att ägna oss åt dem som bor sina sista år hos oss? Har ni något svar på det? Jag bara undrar!

Utbildade mig inte till undersköterska för att städa, tvätta och diska. Jag vill hjälpa och umgås med mina boende, kunna sitta ner bara för att prata, titta i till exempel en tidning/bok eller bara hålla handen. Helt enkelt! Bara finnas där.

Att arbeta med dementa människor tar mycket mer tid än vad man tror. De behöver mycket mer omvårdnad, empati, lugn och ro än vad friska människor behöver. Vi (personalen) mår inte bra, när vi inte har tid att finnas där för dem. Vilka har jobbat ett helt liv och byggt upp det samhälle som vi har idag? Jo, våra boende! Då ska man faktiskt få känna sig sedd utav andra människor. Det är många som slutat jobba under de sista åren eftersom de inte orkar längre.

Ska det verkligen behöva vara så här? Har ni inte reflekterat över det och undrat varför de slutat? Tror ni verkligen det kommer att bli bättre med ett nytt äldreboende?

Kommer det att anställas fler undersköterskor där? Lillåhem och Orsagården ligger nära vårdcentralen där det finns läkare och folktandvård. Och det är ett stort plus, för vi kan gå dit snabbt. Både vid ett inbokat möte eller vid ett akut fall. Nu hoppas jag och väldigt många med mig. Både personal och anhöriga som inte vill att deras anhöriga ska behöva flytta från sina boenden. Att ni tänker om och anställer fler människor istället, eftersom ni har så mycket pengar över.

En som inte orkar så mycket mer!!!!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare