Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk om – ge unga på landsbygden buss-friheten tillbaka

Kommunen har tidigare beslutat att barn som bor längre än 6 kilometer från sin skola har rätt till gratis busskort. Det har betytt mycket för barn som bott ute på landet som då har haft möjlighet att ta sig mellan skola och hem men också fritidsaktiviteter. Hösten 2019 försämrades dock dessa möjligheter då kommunen genomdrev kraftiga försämringar för alla barn som är beroende av att åka buss. Nu får man istället endast åka två resor per dag och busskortet gäller bara fram till klockan 20:00.

Dessutom så gäller kortet ej på helger eller på lov.

Det här beslutet får många dåliga konsekvenser för barn och ungdomar i Falun. För det första bidrar det till mindre frihet för unga. Det kan leda till att många blir kvar hemma och tvingas välja bort aktiviteter för att de inte längre har möjlighet att åka buss. För det andra är det här beslutet inte alls miljövänligt, då fler föräldrar tvingas köra in med bil för att hämta sina barn, istället för att de alla kan åka buss. Många har träningar efter skolan som slutar senare än 20:00 som nu blir helt beroende av att kunna få skjuts hem.

Därför tycker jag att kommunen ska tänka om i den här frågan och ge tillbaka friheten till barn och ungdomar som bor på landsbygden. Ett annat bra alternativ är att ge samtliga skolelever i Falu kommun gratis busskort. Detta blir en förhållandevis liten kostnad för kommunen jämförelsevis den nytta det skulle ge barn och ungdomar i Falun.

David Norling 14 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare