Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tacka ja när skogen bjuder in till skördefest!

Årets sommar med växlande väderlek har bäddat för ett rekordår för skogens röda guld, blåbär och hjortron. Föregående års förtorkade bär har glädjande växt till ny mognad. Inom några veckor är skördetiden inne och det är då bara att ta för sig av de ädla råvarorna - gratis och närproducerat. Vår unika allemansrätt står för hela kalaset!

Skogens skafferi förser oss återigen med sitt välfyllda bord av läckerheter. Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en välfylld kaffekorg nära till hands!

Det ger oss en berikande naturupplevelse med en känsla av att på egen hand producera äkta livsmedel där vi också idag, med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap som till exempel bärräfsor, slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockningen.

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat och tillgängligt via varuhyllorna. Bärburkar fyllda av tillsatser och konserveringsmedel uppradade hylla efter hylla.

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar. Vi tar faktiskt endast tillvara på ungefär 3-4 procent av bären – resten förfars. I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen!

Skogen står år efter år för ett generöst givande men möts ofta av en otacksam mottagare!

Hans Luthman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare