Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Synen på oss obehöriga lärare får mig att tveka över mitt yrkesval

Annons

65 000, så många behöriga lärare kommer det inom en inte alltför avlägsen tid att saknas. En lösning som redan idag anammas flitigt runt om i Sverige är att då fylla vakanta tjänster med obehöriga lärare. Vi är just en lösning under rådande omständigheter och utifrån prognoser kommer vi som grupp vara bestående i svensk skola för en lång tid.

Ytterst få av oss, om någon, lever i villfarelsen att de är behöriga. Jag har också full tilltro till att skolledare runtom i Sverige är fullt medvetna om detta då de anställer obehöriga. En förhoppning är givet att så många som möjligt av oss obehöriga ska ta sig igenom en utbildning och därmed bli behöriga. Jag är en av dem, en på väg till behörighet.

Det som får mig att tveka över mitt yrkesval är just den synen på obehöriga som vissa inom både skola och allmänhet har. Att vår obehörighet behöver pekas på och petas runt i, och framhållas som en belastning för den behöriga lärarkåren. Ingen vill gå till sitt arbete och ses som en belastning. En lärares vardag, behörig eller inte, är tuff nog utan den bördan att bära. Jag känner att jag trots min obehörighet gör en stor positiv skillnad för de elever jag möter, att jag bidrar.

Tro mig, vi som är obehöriga vet det, våra chefer vet det, men vi vet också vilken brist på behöriga lärare det är. Därför finns det i stort sett ingenting konstruktivt med att avhandla vår obehörighet som ett problem eller en börda utan istället hitta lösningar för att göra oss behöriga och långvariga i läraryrket.

Obehörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare