Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svik inte Dalarnas landsbygd - värna apoteket i Särna

Annons

Replik: När vi läser Ulf Berg och Carina Källströms (M) debattartikel om apoteket i Särna har vi svårt att bestämma oss för om vi ska skratta eller gråta.

Det Ulf Berg genom sin text vill få oss att tro är att privatiseringen av apoteksmarknaden var till fördel för tillgängligheten av apotek både i stad och på landsbygd. Att med det som utgångspunkt ge sig in i debatten om apoteksnedläggningen i Särna framstår för oss minst sagt märkligt. Att i sin fortsatta argumentation därtill hävda att det nu är regeringens ansvar att reda ut den situation som är en konsekvens av Bergs egen knapptryckning gör det hela ännu märkligare. Det Ulf Berg vill göra är att äta kakan, samtidigt som han vill ha den kvar och när kakan är slut – ja då är det den nuvarande socialdemokratiska regeringens fel.

Den 29 april 2009 var det tre socialdemokrater från Dalabänken – då i opposition – som tryckte på röd knapp i riksdagen, alltså röstade nej, när det skulle röstas om att genomföra en privatisering av apoteken. Anledningen till att rösta nej handlade inte om att vi var emot att fler apotek där det bor många utan om den överhängande risken att apotek skulle försvinna helt där det bodde ”för få”. Avregleringen har lett till att apoteksverksamheten inte längre ses som ett samhällsansvar, utan istället styrs av marknadstänkande. Vi får fler apotek i städerna - glesbygden får betala priset. Privatiseringen har lett till ökat utbud av smink och tandborstar i apoteken. Men att livsviktiga mediciner ska finnas i hela landet är tydligen inte lika prioriterat.

I och med privatiseringen av apoteksmarknaden så är vi inte förvånade över det som nu händer runt om i landsbygds-Sverige, inklusive Särna. Vi kommer att verka för, på alla sätt vi kan, att ledningen för Apoteket AB ska ändra sitt beslut. Att Ulf Berg säger sig vilja göra samma sak är bra. Men det känns minst sagt haltande att han och hans parti röstar igenom en privatisering av apoteksmarknaden i riksdagen 2009 för att 10 år senare – när konsekvenserna av nämnda beslut gör sig påminda – hävda att det är den S-ledda regeringens fel. Det var Ulf Berg, då riksdagsledamot, som tryckte på grön knapp i riksdagen 2009 och röstade för en privatisering av apoteket. Han svek då Dalarnas landsbygd.

Vissa verksamheter är så viktiga för ett samhälle att de behöver finnas på ett rimligt avstånd oavsett var du bor. Apoteket är en sådan verksamhet. Att Moderaterna har låtit privatiseringsiver gå före samhällsansvar drabbar Särna hårt.

Hans Unander, KSO Malung-Sälen

Elin Norén, oppositionsråd Region Dalarna

Peter Egardt, företrädare för S i Älvdalen

Maria Strömkvist, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare