Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Socialdemokraterna i Smedjebacken vågar inte utmana egna verksamheter

Vi moderater anser att kommunen bär ett stort ansvar som näringslivsutvecklare, framför allt för kvinnor.

Att inte våga pröva nya arbetssätt genom att införa valfrihetssystem, LOV och/eller intraprenad, ska inte hänga ihop med färgen på det politiska styret i kommunen.

Lika rättigheter och möjligheter för alla, oavsett var man bor i Dalarna.

En kommun som lägger ut en del av sin verksamhet på entreprenad visar ambitionen och viljan med ökat företagande.

Genom valfrihetssystem kan kommunen aktivt uppmuntra till att offentligt finansierade verksamheter utförs av andra och på så sätt stimulera näringslivet i kommunen, framförallt inom tjänstesektorn, samt ge medborgarna en ökad möjlighet till valfrihet och eget företagande.

Med tanke på de utmaningar som välfärden står inför i framtiden med en allt mer åldrande befolkning som ställer högre krav, kan denna driftsform vara en del av lösningen. Alternativa utförare kan bidra till nytänkande, effektivisering och fler tjänster av samma utförare, samt öka attraktionskraften hos kommunen.

Idag finns ett dilemma i skärningspunkten mellan önskan om frihet och självstyre och förvaltningens/kommunens behov av enhetlighet och kontroll, vilket kräver en öppen dialog kring dessa frågor.

För att klara ökad efterfrågan och behov nu och i framtiden, anser vi det nödvändigt att offentliga aktörer och andra driftformer samverkar kring välfärdsfrågorna.

Lotta Gunnarsson (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare